A nézeteltéritő

A sándorgyuri – 80 év 50 percben címmel Kocsis Tibor készítette el a portéfilmet. Láthatjuk benne Gyurikát, Gyurit és Gyuri bácsit, bár ez utóbbi megszólításnak bizonyára nem örül. Nem lett ugyanis bácsi, mert nem akart vagy nem tudott felnőni. Örök játékos maradt, tiszteletlen gyermek, aki rendre áthágja a viselkedési szabályokat a legképtelenebb helyeken, még a Kossuth-díj utáni fogadáson is.

Ilyennek szeretik. Valaki azt mondja róla a filmben, hogy soha nem lehet tudni, mikor beszél komolyan. Éppen ez a titka: lépkedés a határon, a vérkomoly és a humor perifériáján. Soha egyetlen mondat sem véletlen, mindegyiknek helye, szerepe van.

A portréfilmben megszólalnak a pályatársak, de mondjuk inkább úgy, hogy azok beszélnek róla, akik régóta ismerik: tanítványok, kollégák, barátok. Eperjes Károlytól Pásztor Erzsin át Karinthy Mártonig, Koltai Róbertig, Szörényi Leventéig és Bródy Jánosig. És még sokan mások.

Szinetár Miklós például, aki tanára volt a főiskolán, és aki azután is figyelte a pályáját, Jordán Tamás, aki a legendás 25. Színház-beli majd egyetemi színpadi estekre emlékezett, Jelenits István, aki a lelki gondozója, 1978-as katolizációjának meghatározó szereplője, vagy Verebes István, aki nemcsak a magyar színházi életnek, hanem a magyar kabarénak is sokáig fontos alakja volt, és aki tudja, milyen nehéz feladatot vállalt Sándor György, amikor eszköztelenül, csak önmaga szellemében, tehetségében bízva kiállt a színpadra.

Azt írtuk, örök ifjú vagy talán gyermek, de ez nem egészen igaz. Sokat változott azért a humoralizmusa az évtizedek során. Mélyebb lett, tisztelettel közelített a számára meghatározó írók, költők, a szellemi vezetők felé, hogy mostanra egy igazán bölcs Sándor György állhasson a színpadon.

Ebből is kapunk ízelítőt a filmben, ahogy a magánéletéből is. Látjuk a nagy szerelmet, Ilit, aki évtizedekig a társa volt, és Juditot, aki az elmúlt tíz évben áll mellette. Megértéssel, szeretettel, harmóniában. És látjuk az esküvőjük képeit, ahol ott volt mindenki, akinek a sándorgyuri fontos. Barátoktól, tanítványoktól, társaktól és magától Sándor Györgytől lett teljes és jó a film.

(A sándorgyuri – 80 év 50 percben. Rendező: Kocsis Tibor, Flora Film)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *