Elhallgatott gyalázat

A háborúban egyfajta hadviselési formának számít a nők megerőszakolása, de talán a legbrutálisabbak e tekintetben a Magyarországot 1945-ben megszálló szovjet katonák voltak. A korabeli nemibeteg-gondozók adatai szerint több százezer magyar nőt megerőszakoltak. A szovjet katonák által elkövetett gyalázat köztudott, mégis mindenki hallgat róla. Az erőszakról az áldozatok nem akarnak beszélni, sokszor még a családtagjaik előtt is titokban tartották. Végigjártuk Magyarországot a hadsereg útján és szemtanúkat, hozzátartozókat, áldozatokat kérdeztünk a szovjetek viselkedéséről.

Minden történet ugyanúgy kezdődött: az ártatlan civilek az átvonuló hadsereg elől a pincébe, padlásra menekültek, a lányok elcsúfitották magukat, hogy ne legyenek kívánatosak. Aztán hirtelen megjelentek az ajtóban a részeg katonák és pillanatok alatt elragadták a nőket. Az áldozatok között volt, aki később beleőrült a szégyenbe vagy belehalt az erőszak okozta sérülésekbe. Szovjet veteránokkal, orosz és magyar történészekkel, pszichológussal és az áldozatokkal próbáltuk kideríteni, miként tudtak tömegével megőrülni a férfiak és olyan brutálisan viselkedni?

A nemi erőszak nem okoz szexuális örömöt, az erőszak a hatalomról, a győzelemről szól, amit a legkönnyebb fegyvertelen és gyenge nőkkel szemben gyakorolni. A győztes hadsereg ráadásul még több, mint 40 évig itt maradt és felszabadítóként ünnepeltették magukat. Az áldozatoknak titkolniuk kellett a történetüket, mert különben őket büntethették meg.

Rendező: Skrabski Fruzsina

Produkciós iroda: Omega-Kreatív Bt.

Producer: Janovics Zoltán

2014* szines * 52perc